Srpski superračunar dobija nadogradnju početkom 2025. godine

Bez autora
Oct 21 2024

Prva nadogradnja srpskog superračunara uslediće početkom naredne godine, rekao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Srbija je 2021. osnovala Institut za AI koji sada ima preko 60 istraživača i svoju nacionalnu platformu za razvoj AI superračunara koji se nalazi u Državnom data centru u Kragujevcu, podsetio je Jovanović na Biznis forumu u okviru Postevrope u Beogradu.

Kako kaže, superračunar besplatno koriste univerziteti, instituti i domaće startap kompanije u okviru načno-tehnoloških parkova.

"Prva nadogradnja superračunara će stići početkom naredne godine, koji će biti sedam puta brži od postojećeg, a druga nadogradnja stiže krajem naredne godine, kada ćemo imati ubedljivo najjači superračunar namenjen za razvoj AI u širem regionu", rekao je on.

Jovanović je rekao da će Srbija u narednom periodu dobti jedan od najvažnijih strateških dokumenata, novu strategiju o razvoju AI za period do 2030. godine, koji predstavlja kontinuitet u daljoj modernizaciji.

"Institut za AI je razvio softver automatski analizira i rangira mamografske snimke po stepenu prioriteta, aplikacija na snimku pokazuje regiju koja je sumnjiva i time objašnjava na osnovu čega je algoritam AI doneo zaključak da postoji problem a time se radiolozima omogućava da prvo pogledaju najprioritetnije snimke", naveo je Jovanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik